GOLV FÖR ALLA RUM

Vi har golv för hemmets alla rum, skrymslen och vrår. Med ett stort urval av olika material och utföranden finns det något som passar alla smaker. Kolla runt här på olika typer av golv och välkommen in i våra butiker för mer inspiration, tips och råd.

Att välja ett nytt golv och förnya ett rum är jättespännande och det är viktigt att det blir rätt. Men med så många material, mönster och ytbehandlingar kan det lätt kännas lite övermäktigt. Utseendet och vilken känsla rummet ska förmedla är en sak, men det måste även tänkas på funktion, hållbarhet och kanske hur lättstädat det är. Valen är som sagt många. Här kommer några tips på vägen.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER GOLV

Det vanligaste sättet att välja golv är efter utseende, men det är lika viktigt att se till golvets funktion och egenskaper. Möbler, väggfärg och gardiner byter du då och då, men ett golv ska helst ligga en längre tid. Du bör alltså tänka på vilket rum golvet ska ligga i och välja ett golv som uppfyller hållbarhetskraven du önskar.

GENERELLA GOLVTIPS FÖR OLIKA RUM?

Det kan man faktiskt säga att det finns. Att ett våtrum kräver en viss typ av golv känns som en självklarhet, här krävs det ett vattentätt system, antingen i form av våtrumsgolv eller klinker. Men tänk vad du vill uppfylla i övriga rum. Hallen med blöta och grusiga skosulor och köket med mycket trafik är rum som kräver en slitstark yta. Även barnrummet utsätts för hårt slitage, men där vill man kanske också att golvet samtidigt ska vara mjukt och behagligt att sitta och krypa på. I ett sovrum kan det vara idé att välja ett golv som ger lugn och värme.

MÖRKT ELLER LJUST GOLV?

När det gäller färg är det viktigt att tänka på rummets övriga färgsättning samt ljusinsläppet. Ett mörkt golv absorberar mycket ljus och påverkar känslan av hur stort rummet är. Samtidigt ger ett mörkt golv en hemtrevlig och ombonad känsla. Önskar du en ökad känsla av rymd, är ett ljust golv ett bättre val, eftersom ljuset reflekteras mot golvet. Ska du lägga parkett är det bra att veta att även mönstret påverkar rummets karaktär och ett generellt tips är att välja 1- eller 2-stav till större rum och 3-stav till lite mindre rum. Sen får man ju inte glömma att man genom inredning kan påverka rummet som helhet. En ljus matta eller ljusa möbler i kombination med ett mörkt golv, blir oftast väldigt effektfullt. Och en blandning av olika material är spännande och kan skapa kontraster som framhäver skönheten hos de olika materialen.