VÄLJA MATERIAL

När du väljer vilket material ditt kök ska ha ska du, som i all inredning, utgå från dig själv och vad du tycker om. Funktionen är naturligtvis också viktig. Tänk igenom hur mycket tid du vill lägga ner i ditt kök och hur du vill använda det.

VAL AV MATERIAL

Idag finns det otroligt många material och stilar att välja mellan. Du kan välja mellan massivt naturfärgat trä (olika träslag med olika typer av ytbehandling), fanér, laminat, målat i olika färger eller lackerat som påminner om billack. Rostfritt stål är ett annat material som de flesta av oss känner väl vid det här laget. Alla material har sina för- och nackdelar och priserna varierar. Blanda gärna olika material (naturligtvis inte alltför många). Trä är ett levande material och det blir extra synligt om du kombinerar det med kalla material och färger som stål, svart och vitt.

NATURLIGT MED TRÄ

Trä är alltid rätt. Det är klassiskt och ser rent och tidlöst ut. Det åldras vackert och du tröttnar troligtvis inte på det i första taget.

Ek är är stark, hård och tung med god slitstyrka. I snickeriet används endast kärnvirket eftersom den har en mycket hög beständighet mot röta, vilket är en fördel såväl utomhus som i kök och badrum.
Ask är ett ganska ljus och starkt ädelträslag som är lite hårdare än ek. Det är ljust på ett typiskt skandinaviskt sätt, med fina, bruna strimmor och få kvistar.
Björk är också ett ljust träslag som har svagt synliga årsringar. Björken är seg och relativt hård och lämpar sig därför väl för möbeltillverkning och är fortfarande det mest populära i träslaget i skandinaviska möbler.
Bok ett vackert ljust träslag med små streck i ådringen. Färgen är något gulare än t ex. asken och förekomsten av kvist är liten. Även om boken är hård och slitstarkt får man räkna med större rörelser än för t ex ek.
Furu är mjukt, lätt och har god hållfasthet vilket lämpar sig bra till bärande konstruktioner. Kärnvirket har god motståndskraft mot röta vilket gör det lämpligt till fönster och dörrar.
Körsbär är ett mellanhårt träslag som är ljusare direkt efter hyvling/slipning, men mörknar betydligt efter en tid i dagsljus.
Dessutom kan du få träslagen med olika ytbehandling som förändrar det ursprungliga utseendet, exempelvis genom olja, vax, lack, lasering m m. Tänk på att oljat trä måste skötas regelbundet!

Fråga gärna våra våra butikssäljare, så kan de hjälpa till med råd och tips.

MÅLADE LUCKOR

Det sägs att färg aktiverar hjärnan, att vitt får köket att se större ut och att mörka färger ger en ombonad och mer varm upplevelse. Hur det än är, så kan färg pigga upp vilket trist kök som helst.

TRENDER

Att haka på trender är givetvis kul men frågan är hur snabbt man tröttnar och behöver göra om? Ibland kan det vara bättre att vara mer vågad när det gäller färgen på väggarna och övriga inredningsdetaljer.

En sådan liten, enkel detalj som att byta beslag i köket, kan göra oerhört mycket för helhetsintrycket. Hos oss kan du välja allt mellan knoppar i trä och gammaldags lanthandelsmodeller, till långa handtag i rostfritt eller smidesbeslag.
smidesknopp.jpg

Med hjälp av beslag kan du bestämma om ditt kök ska ha en gammaldags, klassisk, trendig, stilren eller naturlig karaktär. Ska du byta beslag på ett befintligt kök, måste du dock tänka på att avståndet mellan skruvhålen måste vara detsamma. Annars bör du plugga igen hålen med träplugg eller kork och sedan spackla och slipa ytan.