EN MINIGUIDE OM INNERTAK

För att skapa den där känslan du söker i rummet bör du fundera över hur du vill ha ditt innertak. Här följer en liten miniguide för olika typer av innertak.

TRÄPANEL

Träpanel ger en varm känsla, är bra för miljön och finns i många utföranden.

Vad? Paneler i massivt trä. Finns med olika ytor (hyvlade, borstade, finsågade m fl). Det finns även olika profiler att välja bland för att få olika uttryck, som slät, fas, pärlspont m fl.

Varför? Det är lätt att gilla trä. Det är bra för miljön, en förnybar resurs som binder koldioxid. Det finns undersökningar som visar att människor som vistas i rum med trämaterial mår bra.

Var? Massiv träpanel passar bra i hemmets alla rum och ger en härligt varm känsla. Vill du ha en träpanel i till exempel bastun bör den vara obehandlad och omålad.

Hur? Träpanel är enkel att montera men eftersom trä är ett levande material ska panelerna acklimatiseras till det rum som de ska monteras i innan panelen sätts upp.

MÅLADE PANELSKIVOR

Med målade panelskivor får du snabbt och enkelt ett snyggt resultat.

Vad? Färdigmålade panelskivor med hög finish. Finns av träfiber eller MDF.

Varför? För att slippa spackla, slipa och måla. Ett lättjobbat alternativ med skivor. Lämpligt när du vill att det ska se ut som träpanel men gärna vill att det ska gå enklare och snabbare. Ytan är lätt att rengöra.

Var? Kan monteras i husets alla rum även i badrummets torra delar. Fungerar också att montera på vägg. Kortare skivor passar till exempel utmärkt som bröstpanel.

Hur? Monteras snabbt, enkelt och säkert direkt på reglar eller läkt  vilket sparar tid. Not och fjäder för dold montering. Skruvas eller skjuts fast med klammer, inget lim behövs.

GIPSSKIVOR

Gips förbättrar innertakets brandskydd och isolerande förmåga.

Vad? Glasfiberförstärkta och kartongklädda gips­skivor. Spackling av skarvar och målning krävs i efterarbetet.

Varför? Gips ger ett slätt och snyggt tak. Gipsskivorna går fort att sätta upp och förbättrar innertakets brandskydd och dess ljudisolerande förmåga. Det finns också gipsskivor där fogen är avsedd att vara synlig och som därför inte behöver spacklas.

Var? Passar bra för tak och väggar med höga ytkrav. Används ofta vid takrenovering eftersom det är betydligt enklare att klä om hela innertaket med gipsskivor istället för att reparera flera små skador.

Hur? Fästes med gipsskiveskruv mot underliggande stål- eller träregelverk, monteras med fördel med hjälp av skivhiss. Börja med att fästa skivorna ungefär i mitten av taket och arbeta därefter ut mot sidorna.

Efterarbete: Spackling, målning.

Välkommen in i våra butiker och se fler varianter av vad vi erbjuder för typer av innertak, få mer inspiration samt tips och råd kring valet av ditt innertak.