Ta hand om ditt plåttak

Det finns flera takplåtsprofiler att välja på som fungerar på olika typer av byggnader och taklutningar vilket ger stor valfrihet. Takplåt och takplåtpannor väger inte så mycket, vilket underlättar vid upplastning. Rätt monterad plåt har bra egenskaper för att klara tufft väder och vindar, men se ändå till att ha koll på och underhåll taket med jämna mellanrum.


 

KLASSISK TAKPLÅT

Klassiska takplåtsprofiler finns i varierande storlekar och kan motsvara upp till 50 tegelpannor. Takplåt har lång livslängd men räknas ändå inte som underhållsfritt. Takplåten ska vara minst 0,5 mm tjock för att du ska kunna montera takstege, snörasskydd mm direkt på plåten.

VACKRA TAKPANNOR

Takpannor i plåt är styva och i kombination med att det finns profillängder på upp till 6 meter, blir läggningen enkel och snabb. Vad gäller utseendet så finns pannorna i en mängd olika färger och former. Det finns även flera tåliga ytbeläggningar att välja mellan. Ett tak med plåtpannor kan i hög grad likna ett tegeltak som stärker karaktären på ditt hus. Vill man ha genomförings- eller ventilationspannor, rekommenderas plåtpannor.
 

Armat takplåt Original är ett vackert, hållbart och lättlagt tak. Design som påminner om enkupigt tak och med en tät ytstruktur som förhindrar mossbildning. Totalekonomiskt ett tak som håller på sikt. Passar alla tak i lutningar ner till 14 grader.

Armats klicktak AM Galant är ett takplåt i traditionell stil som passar lika bra vare sig du bygger nytt eller renoverar. Det klassiska bandtäckningsutseendet klär såväl det eleganta 20-talshuset som den moderna, arkitektritade drömvillan. Takplåt väger mycket mindre än tegeltak, och är därför perfekta för lätta eller ömtåliga takstommar.
Välkommen in i våra butiker för beställning!


 

UNDERHÅLL TAKET

Ett tak ska hålla i många år och behöver ses över med jämna mellanrum. Plåt- och järndetaljer behöver underhållas regelbundet för att inte rosta. Särskilt viktigt är att hålla koll på skorstensplåtar, häng- och stuprännor, trädgårdsmöbler, beslag och smidesdetaljer. Färg kan aldrig skydda helt mot rost, därför behöver du även kolla den målade metallen då och då. Det första tecknet på att färgen inte längre skyddar mot rost, är att det bildas bubblor på ytan.

Det enklaste underhållet, rengöringen är att att använda högtryckstvätt. Den glatta ytan i kombination med hög takvinkel gör ett plåttak mer eller mindre självrensande från snö. Vill man undvika snöras finns det snörasskydd.

Taket kan även behöva målas om. Använd skyddslack för att klara både rostrisk (ny plåt är galvaniserad och ska klara sig mot rost i åtskilliga år) och färgen.