VÄLJ RÄTT TRÄSLAG

Trä är alltid rätt (om du frågar oss). Det är klassiskt, rent, tidlöst och åldras vackert. Är du osäker på vilket träslag som passar för vad, så hjälper dig gärna välja rätt.

TRÄSLAG OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDEN:

Ek är är stark, hård och tung med god slitstyrka. I snickeriet används endast kärnvirket eftersom den har en mycket hög beständighet mot röta, en fördel såväl utomhus som i kök och badrum.
Ask är ett ganska ljust och starkt ädelträslag som är lite hårdare än ek. Det är ljust på ett typiskt skandinaviskt sätt, med fina, bruna strimmor och få kvistar.
Björk är också ett ljust träslag som har svagt synliga årsringar. Björken är seg och relativt hård och lämpar sig därför väl för möbeltillverkning och är fortfarande det mest populära i träslaget i skandinaviska möbler.
Bok ett vackert ljust träslag med små streck i ådringen. Färgen är något gulare än t ex. asken och förekomsten av kvist är liten. Även om boken är hård och slitstarkt får man räkna med större rörelser än för t ex ek.
Furu är mjukt, lätt och har god hållfasthet, vilket lämpar sig bra till bärande konstruktioner. Kärnvirket har god motståndskraft mot röta vilket gör det lämpligt till fönster och dörrar.
Körsbär är ett mellanhårt träslag som är ljusare direkt efter hyvling/slipning, men mörknar betydligt efter en tid i dagsljus.

Dessutom kan du få träslagen med olika ytbehandling som förändrar det ursprungliga utseendet, exempelvis genom olja, vax, lack, lasering m m. Tänk på att oljat trä måste skötas regelbundet.

Välkommen in till oss om du har frågor kring valet av träslag!

HÅLLFASTHETS-SORTERAT ELLER OKLASSAT VIRKE?

BÄRANDE KONSTRUKTION
Till bärande konstruktioner som bärande väggar, bjärlklag och takkonstruktioner ska hållfastsorterat virke med kontrollerade egenskaper användas. Virket sorteras i olika klasser, från C14 till C35 där siffran anger värdet på böjhållfastheten (MPa). Ju högre siffra desto starkare virke. Vid sorteringen kontrolleras faktorer som kvistar, svampangrepp, hur träet vuxit, sprickor, snedfibrighet, hål och form. För din del innebär klassificerat konstruktionsvirke att du får ett rakare och starkare virke där varje enskild "planka" har samma höga kvalitet. Hos oss hittar du olika kvaliteter och dimmensioner för ett lyckat byggprojekt. 
 

ICKE BÄRANDE KONSTRUKTION
Oklassat virke använder du till enklare konstruktioner där inga särskilda krav på hållfasthet är föreskrivna. Till exempel kortreglar som är framtagna för att minimera spillet då man reglar väggar. Har en bra formstabilitet, är rak och har tagits fram ur en bättre virkeskvalitet. Längder 250-270 cm