MARKSTEN

En stark trend är att vi stenlägger allt större del av trädgården. Inte bara för att minska arbetet med att sköta gräsmattan, utan för att öka designen av trädgården, ofta i kombination med trädgårdsmöbler, grillar, pooler, murar och grönska. Hos oss hittar du även marksten för både uppfart, gång, dekor och belysning.

Se vårt lagerlagda sortiment av marksten som du även kan köpa direkt i vår webbshop. Vill du ha tips och råd är du naturligtvis välkommen in i våra butiker.

MARKSTEN LABYRINT ANTIK

Vi har fler olika sorters av marksten. En favorit bland många är Labyrint Antik, med den anlägger du nya miljöer med massor av gammaldags charm. Inte bara plana ytor utan även trappor, kanter eller stödmurar. Mixade färger ger skaparglädje, lust och obegränsade möjligheter att skapa en personlig utemiljö. Marksten passar bra till både äldre och nyare hus och används till allt ifrån uppfart, trappsteg, stödmur, altan, gångar och rena dekorationer.

BELYSNINGSSTEN - SKAPAR TRYGGHET

Belysningsstenar skapar ett trevligt och tryggt intryck även under dygnets mörka timmar.

Belysningsstenar finns i flera olika varianter som exempelvis:
- markspot i sten
- list till murkrön
- energieffektiv LED integrerad i sten
- hela glasstenar

DEKORSTEN -  MARKTÄCKANDE DEKORATION

Dekorstenen kan användas som marktäckare (istället för växter), för att på så vis behålla fukten i jorden och hjälpa till att hålla ogräset borta. Dessutom ger det en fin och personlig prägel på din trädgård.

FOGSAND

Fogsand ger en naturlig och stabil fog och ett bra slutresultat som förstärker beläggningen. Bindemedlet aktiveras med vatten och härdningen av sandkornen tar ca 1–3 dygn beroende på temperaturen. Resultatet är en hårdare men samtidigt mer flexibel fog som står emot sug- och borstmaskiner. Läs mer om oilka ändamål för sand och grus här.


STENLÄGG GARAGEUPPFARTEN!

DET HÄR BEHÖVER DU

För att bygga upp en hållbar stenläggning behöver du fogsand, plattor/marksten, sättsand/stenmjöl, bärlager och markduk. Fogsanden hindrar ogräs och ger en stabil beläggning som tål påfrestning. Sättsanden ger stenen en slät yta att ligga på.

För att få en hållbar yta under lång tid är det viktigt att undermaterialet kan fördela belastningen och vara dränerande. Bärlager på 0-18 mm är enkelt att hantera och har bra egenskaper. Markduken hjälper till att hålla leran och ogräset borta.

UNDERLAG

Marksten läggs på ett stabilt underlag. Består underlaget av jord eller sand bör man först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång behöver du gräva ca 15–25 cm, och för en bilväg ca 25–35 cm. Är ytan redan bärfast med exempelvis sprängsten och kross, räcker det med att jämna till ytan så du får plats med stenmjöl att sätta stenarna i.

UNDERARBETE

Stenytor är väldigt lätta att sköta om man ser till att göra ett bra underarbete. Viktigt att tänka på:

  • Jämna till den utgrävda ytan.
  • Består underlaget av jord lägger du på en fiberduk för att förhindra att jorden blandar sig med bärlagret. Fiberduken stoppar även växter att tränga igenom.
  • Fyll upp med ett bärlager av stenkross 0–16 eller 0–32 mm. Glöm inte att spara plats för stenmjölet, ca 1–3 cm plus markstenens tjocklek upp till färdig yta, när du fyller på krossen.
  • Fyll på med stenmjöl 0–4 eller 0–8 mm.
  • Nu är det dags att lägga stenarna på plats.

VERKTYG

De verktyg som behövs beror på storleken av läggningen, samt hur djupt man behöver gräva. Är det större ytor kan man hyra en grävmaskin och en vibroplatta för att packa underlaget ordentligt.

Utöver det behöver du:

  • Skyffel
  • Spett
  • Kratta/Grusraka
  • Saxar och sågar om du behöver kapa till vissa av stenarna

VÄLJ RÄTT STEN

Det finns väldigt många olika varianter av sten att välja bland. Ska du inte köra bil på ytorna, är det troligtvis bara smaken (och plånboken) som styr. Har du ett speciellt mönster som du vill lägga, väljer du sten efter vad mönstret kräver.

OGRÄS MELLAN PLATTORNA

Tro det eller ej, men ogräset kommer oftast uppifrån, alltså genom spridning i luften. En hård och slät fog, gärna en med ogräsmedel i sig, gör det svårare för ogräset att slå rot.