Garageuppfart

Det här behöver du

För att bygga upp en hållbar stenläggning behöver du fogsand, plattor/marksten, sättsand/stenmjöl, bärlager och markduk. Fogsanden hindrar ogräs och ger en stabil beläggning som tål påfrestning. Sättsanden ger stenen en slät yta att ligga på.

För att få en hållbar yta under lång tid är det viktigt att undermaterialet kan fördela belastningen och vara dränerande. Bärlager på 0-18 mm är enkelt att hantera och har bra egenskaper. Markduken hjälper till att hålla leran och ogräset borta.

Underlag

Marksten läggs på ett stabilt underlag. Består underlaget av jord eller sand bör man först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång behöver du gräva ca 15–25 cm, och för en bilväg ca 25–35 cm. Är ytan redan bärfast med exempelvis sprängsten och kross, räcker det med att jämna till ytan så du får plats med stenmjöl att sätta stenarna i.

Underarbete

Stenytor är väldigt lätta att sköta om man ser till att göra ett bra underarbete. Viktigt att tänka på:

  • Jämna till den utgrävda ytan.
  • Består underlaget av jord lägger du på en fiberduk för att förhindra att jorden blandar sig med bärlagret. Fiberduken stoppar även växter att tränga igenom.
  • Fyll upp med ett bärlager av stenkross 0–16 eller 0–32 mm. Glöm inte att spara plats för stenmjölet, ca 1–3 cm plus markstenens tjocklek upp till färdig yta, när du fyller på krossen.
  • Fyll på med stenmjöl 0–4 eller 0–8 mm.
  • Nu är det dags att lägga stenarna på plats.

Verktyg

De verktyg som behövs beror på storleken av läggningen, samt hur djupt man behöver gräva. Är det större ytor kan man hyra en grävmaskin och en vibroplatta för att packa underlaget ordentligt.

Utöver det behöver du:

  • Skyffel
  • Spett
  • Kratta/Grusraka
  • Saxar och sågar om du behöver kapa till vissa av stenarna

Välj rätt sten

Det finns väldigt många olika varianter av sten att välja bland. Ska du inte köra bil på ytorna, är det troligtvis bara smaken (och plånboken) som styr. Har du ett speciellt mönster som du vill lägga, väljer du sten efter vad mönstret kräver.

Ogräs mellan plattorna

Tro det eller ej, men ogräset kommer oftast uppifrån, alltså genom spridning i luften. En hård och slät fog, gärna en med ogräsmedel i sig, gör det svårare för ogräset att slå rot.

Så anlägger du en tålig uppfart

För att få en stabil uppfart är det viktigt att vara noggrann med underarbetet. Underlaget ska hålla för bilens tyngd under en längre tid. Storleken på stenen är också avgörande för vilken tjocklek man ska ha, men man bör inte välja en alltför stor sten. En sten med måtten 140×210 mm behöver ha en tjocklek på 50 mm för att klara personbilar. Vid tyngre trafik bör man gå upp till 60 mm. Väljer man en betongplatta 350×350 mm så är inte 50 mm tillräckligt ens för personbilar.

Rama in och dela av med en mur

Vill du bygga en mur av sten är det viktigt att tänka på grunden och dräneringen. Ju högre mur desto djupare och starkare grund krävs, och att du har en bra dränering bakom muren. För en 1 meter hög mur krävs till exempel att stenmuren är ca 15–20 cm under marken. Därtill behövs 20–30 cm bärlager, och ca 60–80 cm dränerande material bakom muren med en dräneringsslang i botten.

Lycka till med ditt projekt!

X