TA HAND OM DITT TRÄGOLV SÅ HÅLLER DET LÄNGRE

Med rätt underhåll kommer ditt trägolv att vara vackert i många år. Ljusinfärgade och naturligt ljusa träslag är känsligare för slitage än mörka, och de behöver därför rengöras och underhållas oftare.

HÅLLBARHET - TÄNK PÅ ATT:

 • Ett golv håller längre om det har en slitstark lack. Hos oss hittar du en mängd olika lacker och oljor som stärker golvet.
 • Skydda golvet från slitage och märken. En matta vid entrén och filttassar på möbler gör stor skillnad! ­
 • Hålla golvet rent från damm, smuts och fläckar. 

LACKNING - TÄNK PÅ ATT:

 • Slipa ner ditt golv till rent trä innan du påbörjar lackningen. Det kan du göra antingen med hjälp av en golvslip eller för hand.
 • Torka av och dammsuga golvet efter slipningen.
 • Applicera första lagret med lack mot träets fiberriktning, och se till att det är jämt fördelat och att inga områden missas. Jämna sedan ut med en roller längs med träets riktning.
 • Slipa golvet en andra gång med ett finare slippapper, för att ta bort ev. träresning.
 • Dammsug och torka av igen.
 • Applicera det andra lagret med lack, bräda för bräda.

RENGÖRING - TÄNK PÅ ATT:

 • Det ofta räcker med vatten för att rengöra och ta bort fläckar. Är fläckarna svåra, finns det givetvis en rad produkter att använda. Vi hjälper dig gärna hitta rätt bland sortimentet.
 • Stearin och tuggummi tas lättast bort med skrapa. Ibland hjälper det även att frysa ner fläcken med iskuber i påse, eller frysspray.
 • Fördelen med trägolv jämfört med t ex laminatgolv, är att många trägolv kan slipas om och lackas/oljas på nytt. På så sätt kan man ge golvet ett nytt liv, om det tappat ansiktet (lystern).       

MÅLNING - TÄNK PÅ ATT

 • Är golvet målat sedan tidigare; rengör med målartvätt och måla 1-2 gånger med golvfärg som passar ytan.
 • Är golvet obehandlat; rengör från smuts och damm. Fibrer som rest sig under rengöringen slipas bort med ett medelfint slippapper. Kvistar stryks med fördel med kvistlack. Grundmåla och måla 2 gånger med golvfärg som passar ytan.

MINSKA OLJUD

För att minska risken för oljud under trägolvet bör man lägga en grålumppapp eller en golvfoam. Vidare finns kvartsstavar, övergångslister, nivålister, kantlister, skarvlister, golvskruvar, möbeltassar och andra specialare för golv. Ett golv kan behöva olika slags underlag beroende på vilket typ av utrymme det ska användas i. Stegljudsförbättring, fuktspärr, svikt eller lösläggning är några egenskaper som kan förstärkas med hjälp av speciellt framtagna underlagsprodukter. Vi hjälper dig genom djungeln vad just du ska ha för ditt golv och underlag.

Välkommen in till närmsta butik för fler tips och råd, du hittar den här.

SLIPNING AV TRÄGOLV

Många tror att trägolv går att slipa hur många gånger som helst. Har du ett massivt golv som är t. ex 25 mm tjockt så är det kanske nära verkligheten. Men när det gäller parkettgolv är det slitskiktets tjocklek som avgör, alltså avståndet mellan golvytan och låsfogen. Man kan säga att en 15 mm parkett kan slipas 3–5 gånger och en 13 mm sparkett 2–3 gånger. Tunna fanérgolv går inte att slipa om.

DAGLIG SKÖTSEL

Skötselråden skiljer sig för lackade och oljade ytor. Generellt kan man säga att dammsugning är att föredra före att våttorka. När du våttorkar är det viktigt att den våta ytan torkas torr efterråt. Ett oljat golv bör installationsoljas direkt efter läggning, innan möbler kommer på plats. Golvet behöver sedan regelbundet underhåll beroende på slitage. I ett hem rör det sig om 1–2 gånger per år de första tre åren. Sedan mer sällan. I offentliga miljöer får det ske efter behov. I dag finns enkla underhållsoljor som inte kräver polermaskin.