KAKEL OCH KLINKER

Kakel och klinker är fantastiska material för golv och vägg. De ger ett sobert intryck av kvalitet och tidlös design i ditt hem. Plattorna finns i mängder av olika mönster, färger, storlekar och former så det är bara att välja och vraka bland proverna i butiken. När du ska välja är vårt råd att du tar det lugnt och låter ditt val mogna, välj gärna en tidlös platta med neutralt utseende.

 

Kakel och klinker är hållfasta, slittåliga plattor av sten, lera, cement eller flinta. Klinkerplattor passar bra som golvmaterial i hela hemmet men läggs oftast i hall, kök och badrum. Det är givetvis även ett bra val att kombinera med värmegolv. Något som har blivit alltmer populärt är att lägga klinker även på uteplatsen men då är det viktigt att välja en produkt som är frostbeständig.

I KÖKET
är ett tåligt och lättskött kakel perfekt som stänkskydd ovanför köksbänken. Gärna i stora rena ytor till exempel på väggen bakom köksfläkten. Tillsammans med ett elegant klinkergolv som matchar stilen på köksinredningen blir det fantastiskt. Eller varför inte låta samma platta som på golvet fortsätta upp på väggen! Det trendigaste just nu är stora plattor med tunna fogar. Riktigt snyggt!

I BADRUMMET
är kakel och klinker klassiska material. Så är det naturligtvis eftersom våtrum kräver tåliga, robusta material som klarar fuktiga miljöer. Här finns det också massor av olika lämpliga plattor att välja mellan. På golvet kan det dock vara mer praktiskt att välja ett mindre format som är lättare att anpassa till det nödvändiga fallet mot golvbrunnen. Viktigt att tänka på att arbetet i våtrum utförs på ett väl hantverksmässigt sätt så att det inte finns risk för vattenskador.

VINTAGE

Serien Vintage från Golvabia ger ditt hem den rätta slitna och snygga vintagelooken! Kombinera plattorna för vägg och golv samt skapa ett spännande mönster. Dekorplattorna kommer i mixade uttryck i kartongerna. Beställningsvara.

MEMORIE

Memorie från Golvabia är en varierad serie med flera enfärgade och mönstrade altenativ. Samtliga plattor har en vågig yta som ger liv åt väggarna samtidigt som den binder samman uttrycket. Färgmatchningen mellan mönstren ger många möjlighter att leka med olika kombinationer, till exempel pelare och fondväggar. Beställningsvara.

 

TIPS INFÖR KAKELSÄTTNING OCH KLINKERLÄGGNING

Planera arbetet med kakelsättning och klinkerläggning noggrant. Tänk till exempel på var plattorna ska kapas. Undersök att underlaget klarar av uppgiften. I vissa fall kan det behövas förstärkningar av vägg eller golv för att klara av belastningen eftersom det krävs att de är stabila och inte rör sig. Det är också viktigt vid val av rätt fäst- och fogmassa. Mät upp utrymmet och gör en skiss och markera var fönster, dörrar, avlopp, vatten och belysning finns.

 

VIKTIGT VID KAKEL OCH KLINKER I VÅTRUM

Viktigt att tänka på för att undvika fuktskador i badrum är att det krävs ett gediget förarbete och att arbetet utförs på ett väl hantverksmässigt sätt. Vid plattsättning i våtutrymmen är det viktigt att hålla sig till de branschregler som finns. Svensk Våtrumskontrolls (GVK) sammanställer de flesta av de regler som skall följas vid byggnadsarbeten i våtrum. GVK och andra branschregler bygger bland annat på Boverkets Byggregler (BBR). Dessa utgör alltid minimikravet på utförandet.  Läs mer om dessa regler här. Väljer du att utföra arbetet själv så är det av stor vikt att du följer de anvisningar som gäller för det våtrumssystem som du väljer. Så läs noga igenom monteringsanvisningar och råd. Du bör även ta kontakt med ditt försäkringsbolag innan du sätter igång så att du följer deras rutiner och rekommendationer. Fundera på om du ska göra jobbet själv eller om du ska anlita en hantverkare. Det kan vara en god idé att anlita en auktoriserad fackman för arbeten där denne också kan lämna garantier på ett korrekt utförande. 

MER INSPIRATION FRÅN VÅR LEVERANTÖR GOLVABIA

MARCHMONT

Marchmont är en elegant platta, inspirerad av äldre tiders romantiska mönster. Också den vita plattan är mönstrad, vitt i vitt, vilket ger många möjligheter att leka med kombinationer i form av "tavlor", ramar eller fondväggar.

Beställningsvara.

EMPOLI

En vacker platta som passar för såväl golv som vägg. Använd gärna som kökskakel, för dig som vill sätta din egen prägel på ditt hem. Plattan är glaserad och lätt att torka. Finns även en basplatta som du kan kombinera med.

Beställningsvara.

NÅGRA AV VÅRA LAGERFÖRDA PLATTOR

Det finns knappt någon begränsning av hur mycket olika kakel och klinker det finns att beställa. Välkommen in i våra butiker för mer inspiration.

GOLVABIA TEQA

Teqa är en platta med vackra skiftningar som för tankarna till mjuk och len sandsten. Finns i flera nyanaser och format samt som mosaik. Lägg exempelvis den fina 45x45 klinkern på golvet och plocka upp 20x60 plattan till en fondvägg. Till denna klinker rekommenderar vi en snygg matt vit platta till väggarna som skapar ett lugnt intryck i badrummet. Beställningsvara.


Klicka här för att få mer inspiration hos vår leverantör Golvabia.